Titova do br.34, SPO lamela A/II
Ikona

Pozovite nas

+387 35 271 203

Ikona

Pronađite nas

Tuzla, BiH

Vijesti

Obilježimo Svjetski dan farmaceuta: “Farmaceuti: Vaši stručnjaci za lijekove”.

 

25.09.2018 09:59
Slika
 

25. septembra tradicionalno se obilježava godišnji Svjetski dan farmaceuta.

Međunarodna farmaceutska federacija (FIP) potiče sve farmaceute da ovaj dan obiluje aktivnostima koje promovišu i zagovaraju ulogu farmaceuta u poboljšanju zdravlja u svim dijelovima svijeta.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana farmaceuta Međunarodne farmaceutske federacije je: “Farmaceuti: Vaši stručnjaci za lijekove”.

 

Predsjednica FIP-a, dr. sc. Carmen Peña, mag. pharm. ovom prilikom je izjavila: "Ove godine usmjerit ćemo se na širinu ekspertize koju farmaceuti imaju vezano za lijekove, te koju iskorištavaju svaki dan kako bi pridonijeli poboljšanju zdravlja pacijenata. Ova ekspertiza primjenjuje se kroz nauku i istraživanje, educiranje budućih naraštaja i transformirajući potrebe pacijenata kroz niz farmaceutskih intervencija i usluga."

Nadalje, dr. Peña dodaje dodaje kako "Svjetski dan farmaceuta naglašava kako su farmaceuti pouzdani izvor informisanja i savjetovanja o lijekovima, ne samo pacijentima nego i ostalim zdravstvenim stručnjacima u sistemu. Za svakog pacijenta koji ulazi u apoteku, farmaceut se brine osigurati prikladan lijek u prikladnoj dozi i u najprikladnijoj formulaciji. Farmaceuti surađuju s ostalim zdravstvenim djelatnicima, pritom osiguravajući da svaki pojedinac dobije optimalnu zdravstvenu njegu kroz multidisciplinarni tim. Štaviše, kao jedna od najdostupnijih zdravstvenih profesija globalno, naše znanje stavljamo u službu zaštite zdravlja i sprječavanja bolesti."

FIP poziva sve farmaceute da podrže Svjetski dan farmaceuta, kreirajući svoje profilne slike na društvenim mrežama koristeći službeni FIP Twibbon ili FIP-ov logo Svjetskog dana farmaceuta (nalaze se u prilogu).

Više na: https://www.fip.org/worldpharmacistsday

0 0