Titova do br.34, SPO lamela A/II
Ikona

Pozovite nas

+387 35 271 203

Ikona

Pronađite nas

Tuzla, BiH

Novosti iz struke

Pismo zdravstvenim radnicima o novim upozorenjima o teškim kožnim neželjenim reakcijama lijekova koji sadrže humane epoetine

 

30.11.2017 15:52
Slika
 
Sažetak
• Teške kožne nuspojave (SCARs, engl. Severe Cutaneous Adverse Reactions) prijavljene su kod bolesnika liječenih epoetinima. Uključivale su slučajeve Stevens-Johnsonovog sindroma (SJS) i toksične epidermalne nekrolize (TEN), od kojih su neki imali smrtni ishod.
•  Teške kožne nuspojave smatraju se učinkom skupine svih epoetina.
•  Nuspojave su bile teže kod dugodjelujućih epoetina.
•  Učestalost teških kožnih nuspojava nije se mogla izračunati, ali javljaju se vrlo rijetko.
•  Na početku terapije lijekom koji sadrži epoetin bolesnike je potrebno upozoriti na sljedeće znakove i simptome teških kožnih neželjenih reakcija: obiman osip s crvenilom i stvaranjem mjehura na koži i sluznici usne šupljine, očiju, nosa, grla ili spolovila, čemu prethode simptomi nalik gripi, uključujući povišenu tjelesnu temperaturu, umor, te bolove u mišićima i zglobovima. To često dovodi do ljuštenja i opadanja zahvaćene kože koja izgleda kao da je teško opečena.
• Bolesnike  kod kojih se razviju ovi znakovi i simptomi treba savjetovati da se odmah obrate svom ljekaru i da prekinu liječenje epoetinom.
• Ako se kod bolesnika razviju teške kožne neželjene reakcije kao što su SJS ili TEN za koje se smatra da su povezane s primjenom epoetina, bolesniku se nikada više ne smije dati epoetin.

Dodatne informacije
Epoetini su lijekovi koji potiču stvaranje crvenih krvnih zrnaca te se, između ostalog, primjenjuju u liječenju simptomatske anemije povezane s težim hroničnim bolestima.
Lijekovi na koje se odnosi ovo pismo su Aranesp (darbepoetin alfa), Binocrit (epoetin alfa), Eporatio (epoetin teta), Eprex (epoetin alfa), Eqralys (epoetin zeta), Mircera (metoksi polietilen glikol epoetin beta) i Recormon (epoetin beta). Sažetak karakteristika dejstva lijeka i uputstvo o lijeku za sve lijekove koji sadrže epoetin revidiraju se kako bi uključile informacije o riziku od teških kožnih neželjenih reakcija. 
Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje .
Sve sumnje na neželjena dejstva potrebno je prijaviti ALMBIH putem on-line obrasca za prijavu neželjenih dejstava dostupnog na internetskoj stranici www.almbih.gov.ba . Popunjen obrazac se može dostaviti putem pošte na adresu : Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, Veljka Mlađenovića bb, 78000 Banja Luka ili putem elektronske pošte na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli." target="_blank">ndl@almbih.gov.ba . Dodatno, sumnja na neželjene reakcije se može prijaviti nosiocu odobrenja za stavljanje lijeka u promet.
(Izvor:ALMBiH)
0 0