Titova do br.34, SPO lamela A/II
Ikona

Pozovite nas

+387 35 271 203

Ikona

Pronađite nas

Tuzla, BiH

Vijesti

Održan 9.Simpozij magistara farmacije TK „Post COVID-19 i zdravlje“

 

12.04.2022 10:17
Slika
 

U organizaciji Komore magistara farmacije TK u Dramar centru u Tuzli održan je 9.Simpozij magistara farmacije TK se međunarodnim učešćem na temu „Post COVID-19 i zdravlje“.Simpoziju je prisustvovalo preko 300 članova, a pokrovitelj Simpozija je Vlada TK i Ministarstvo zdravstva TK.

Na ovom naučno skupu prezentovani su stručni i naučni radovi kako domaćih , tako i inostranih stručnjaka, a svrha simpozija bila je razmjena strućnih, naučnih i praktičnih iskustava i saznanja stručnjaka iz oblasti farmacije , medicine, imunologije, psihologjje, neuropsihijatrije, nutricionizma direktnim i indirektni m posljedicama COVID-19 na zdravlje stanovništva i podrška zdravstvenih radnika osjetljivim skupinama stanovništva.

Na Simpoziju su prisustvovali veliki broj univerzitetskih profesora iz zemlje i inostranstva koji su do sada učestvovali sa stručnim radovima koji su do sada prezentirali na Simpoziju objavljeni su u Zborniku koji je uvršten u registar domaćih publikacija pri Univerzitetu u Tuzli , Fakultete i institucije koje se dale i daju doprinos organizaciji i radu Simpozija, ističe generalni sekretar Komore farmacije TK, Dragan Nikić.

Na otvaranju simpozija koji je vodila moderator Simpozija, Gordana Ljubojević, spec.kliničke farmacije, govorili su na panel diskusiji ugledni ljekari iz UKC Tuzla, između kojih Mirjana Vidović , prof.dr. sa Klinike za neurologiju, mr.med.sci. Ivana Iveljić specijalista interne medicine, Denis Mršić, subspecijalista kardiolog Interne klinike UKC Tuzla , o susretanju sa COVIDOM-19.

Prema riječima predsjednice Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Anede Cipurković, mnogi pacijenti koji su preležali COVID-19 se žale na umor, nadostatak snage, brže zamaranje , slabost u mišićima i slično.Moramo te pacijente i dalje pratiti i dobro ih ispitati i dati im odgovarajuću terapiju jer nije zauvijek nestala bolest oboljelih i liječenih. Moramo da sagledamo malo šire pacijenta u prvim danima oporavka nivo energije se mijenja iz dana u dan , napor može da nastane i pri šetnji po kući i obavljanju nekih uobičajenih radnji, tako da ćete morati prilagoditi svoje aktivnosti na način da očuvate što je moguće više energije, Treba da planirate da obavljate umjereno najvažnije aktivnosti, kada imate  najveću količinu energije. Pored toga potrebni su brojni vitamini i minerali koji su neophodni za stvaranje energije u organizmu, a posebno je važa uloga vitamina B kompleksa i magnezijuma jer oni doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, savjetuje Cipurković.

Kako je istakla magistrica farmacije , Kristina Duspara, mi smo farmaceuti u vrijeme kada je bilo najgore u ove dvije godine morali stalno da dežuramo, bili smo dužni obezbijediti lijekove za koronu  za terapije.
Farmaceuti su radili danonoćno , da spase  pacijente, a još uvijek je COVID-19 aktuelan  i pacijenti koji su prebolili koronu nisu zauvijek završili sa liječenjem .Mnogi se žale na razne zdravstvene probleme i trebamo ih ispitati njihove probleme i propisati im terapiju i poslije preležanog COID-19. –ističe Duspara.

Kako je pripremila u brošuri „Savjeti za brži oporavak poslije COVID 19 infekcije“ doc.dr. sci.pharma.Tijana Kovačević , primarijus , spec.kliničke farmacije u saradnji sa kompanijom Hemofarm , u kojoj je zabilježeno između ostalog, da mislite da ste pobjedili koronu i konačno ste ozdravili , možda ste trebali da jedno vrijeme da provedete u bolnici , a vratili ste se kući, vaša borba nije gotova. Potrebno je da unesete dovoljno kalorija tokom dana kako bi vam se tjelesna težina vratila na onu prije bolesti. Potrebno je uzimati tečnost na satnicu , a najbolji je izvor tečnosti voda koja se uzima u više manjih količina, a ne u velikim količinama odjednom. U prvi danima oporavka od COVID-19 nivo energije koju imate može da se mijenja iz dana u dan,vitamin B kompleks ima ključnu ulogu u funkciji energetskog matabolizma i adekvatnom funcionisanju imunog sistema.
 
Izvor:
Duška REBIĆ
(GLAS TK)

0 0